perjantai 27. syyskuuta 2024

Syyskuun viimeinen viikko

 

Maanantaina käytiin kaveritaitoja kivan kosketuksen teemalla. Juteltiin, että mikä tuntuu kivalle ja mikä ei. Itseään sai sitten silitellä höyhenellä, nystyräpallolla jne.

Tiistaina olimmme ensimmäisen kerran tänä syksynä salissa jumppatuokiolla ja Hanna vei lapset kalastusreissulle saareen. Ensin pyöräiltiin🚴‍♀️ rantaan ja laituria pitkin kävelimme veneelle. Veneellä soudimme🚣 saareen kalastamaan🎣 sekä uimaan🏊🏻‍♂️ ja kun veneellä tulimme takaisin kotirantaan, niin söimme eväät ja nautimme olostamme köllötellen rantahietikolla. Olipa mukana kalastusreissu, saalistakin tuli 🐟🎣. Tässä harjoiteltiin ohjeiden kuuntelemista, motorisia taitoja, mielikuvitusta liikunnan ja leikin kautta.
Keskiviikkona aloittelimme vaahteranlehdestä kettu askartelun, isommat saivat itse leikata ketulle korvat. Tässä harjoiteltiin silmän ja käden yhteistyötä, tarkkuutta, keskittymistä ja hahmottamista.
Perjantaina ennen ruokailua lapset seurasivat eläinkäsinukke-esityksen syksyisestä lorusta.
Maanantaina alkaa vesileikit ja ryhmä 1 on ensin vuorossa. Lista näkyy eteisen seinällä vesileikkivuoroista.

Mukavaa viikonloppua!






torstai 19. syyskuuta 2024

Syksy tulla saa

 Viikko aloitettiin hyvin viileässä ja syksyisessä säässä mikä sai lapset ja aikuiset ihmettelemään mitä ihmettä sitä ulos puetaan. Pakko meidän oli myöntää että ”syksy tulla saa” niinkuin yhdessä laulussa musiikki hetkellä laulettiin. 

Viikon aikana ollaan ehditty taas kaikenlaista touhuta joista muutamista kerron.

Keskiviikkona pohdittiin Kultaista Sääntöä katsomuskasvatus hetkellä. Aihetta lähestyttiin katselemalla video auttamisesta. Sen jälkeen lapset saivat pohtia ovatko he auttaneet joskus. Jokainen mietti asian missä on joskus auttanut ja laittoi sen merkiksi sydämmen seinälle. Sitten aikuinen kertoi että kaikkialla maailmassa on sellainen ohje että tee toiselle sellaisia asioita joita toivot sinulle tehtävän. Tätä periaatetta pyritään ryhmässä nostamaan ahkerasti esille esim. ristiriitatilanteissa kavereiden kanssa.



Katsoimme myös eri katsomusten symboleita ja juteltiin mitä niistä tulee mieleen. Symboleista löydettiin monia tuttuja asioita kuten kuu ja tähti.

Tiistaina pääsimme nauttimaan toimintakauden ensimmäisestä ilohetkestä. Tällä kertaa ilohetkellä pääsimme seuraamaan tarinaa musiikkisalissa. Esikouluopettaja Sanna piirsi älytaululle samalla kun Esko soittikitaraa ja kertoi tarinaa Hiirestä, ketusta ja oravasta. Tarinassa käytiin Mini-verso sovittelua läpi ja ratkottiin tarinan eläinten riitatilanne. Kylläpä Sanna oli taitava piirtämään totesivat lapset jälkeenpäin.
Koko viikon ajan olemme kiinnittäneet huomiota kokojen vertailuun. Sitä ollaan harjoiteltu kim-leikillä, autettu oravakäsinukkea ratkaisemaan pähkinäpulma sekä mittailtu musiikkisalissa piipunrassin palasilla ”Hiiri mittaa maailmaa” laulun tahdissa kehon osia. Ominaisuuksien vertailu ja niiden huomioiminen arjessa ja ympäristöstä on lapsille tärkeä matemaattisen ajattelun taito.

Tällä viikolla Satumetsän blogivastaava on ollut viettämässä ansaittua lomaansa ja tuuraaja on huomenna vapaalla joten blogi päivitetään tällä viikolla poikkeuksellisesti jo torstaina. Mukavaa loppuviikkoa.

perjantai 13. syyskuuta 2024

Liikenneturvallisuus viikko

 Viikko aloitettiin ohjatuilla pienryhmä leikeillä, samat leikit kuin jokunen viikko sitten, mutta eri lapset leikeissä.

Kaupunkileikissä mm.pelastuslaitokselle tuli hälytyksiä ja rakennustyömaallakin riitti vilskettä…
Kotileikissä pestiin pyykkiä ja ripustettiin ne myös kuivumaan, valmistettiin ruokaa ja leivottiin kakku. Vauvojakin hoidettiin ja niille luettiin kirjoja.
Poni- ja barbileikissä saatiin myös kivat leikit aikaiseksi.
Tiistaina ulkojumpassa ajeltiin jälleen ”autoilla”🚗🚘 (lapset olivat autoja) ja liikennevalot🚦olivat toiminnassa, eli vihreällä ajeltiin, keltaisella pompittiin paikallaan odottaen värin vaihtumista ja punaisella pysähdyttiin. Välillä ajeltiin rataa pitkin, oli kapeaa tietä ja tunnelia…välillä piti käydä tankkaamassa ja lopuksi autot kävivät autopesulassa (aikuinen silitteli lapsen selkää)
Keskiviikkona väritettiin ohjeen mukaan 🚦🚗
Torstaina musiikissa lapset pääsivät säestämään erilaisilla soittimilla ”Nalle perheen metsäretki” soitinlorua. Soittimina oli kapulat, rytmimunat, triangeli, rumpu, quiro, kellopeli.
Tässä harjoiteltiin mm.vuoron odottamista soittamiseen.
Perjantaina oli draamaleikin vuoro, se oli tarinallinen leikki ja siinä lasten piti päästä taikurin luokse mm. ylittäen tarkasti joki sekä ryömien varovasti tunnelin läpi. Lapset tykkäsivät ja draamaleikkejä otammekin säännöllisesti, koska ne tuovat mielikuvitusta ja lasten kiinnostus herää leikin edetessä ja opitaan toimimaan ryhmässä yhteistyössä.
Tällä viikolla on myös paljon laulettu erilaisia kulkuneuvo- ja liikennelauluja sekä luettu aiheeseen liittyvä kirja ja lasten omia kirjoja piireillä ja lepohetkillä.

Niina lomailee ensi viikon, joten ryhmässä Hannan ja Eskon kanssa on toinen Niina.
Mukavaa viikonloppua!












perjantai 6. syyskuuta 2024

Monen teeman viikko…miniversoa ja matemaattista ajattelua

 Tällä viikolla valtakunnallinen miniverso  sovittelu viikko. Maanantaina lapset pääsivätkin katsomaan käsinukke esityksenä kuinka erilaisia tilanteita voi sovitella. Ensin siilillä 🦔ja oravalla🐿️ oli kivat leikit, kunnes siili löysi kukan, minkä orava halusi omia itselleen. Kettu🦊 huomasi tilanteen ja meni kaverusten luokse sovittelemaan asian. Sovittelun jälkeen siili ja orava jatkoivat kivoja leikkejään ja oravakin sai pidellä välillä kukkaa.

Toisessa tarinassa siili🦔 ja orava🐿️ leikkivät yhdessä metsässä kävyillä…he heittivät käpyjä toisilleen, potkivat käpyjä toisilleen ja laskivat käpyjä (yksi, kaksi, kolme, neljä ja viisi käpyä) Kettu🦊 huomasi kaverusten leikit ja olisi halunnut mukaan, mutta ei kysynyt pääsisikö leikkiin mukaan, vaan meni sotkemaan leikkejä ja yritti siten päästä porukkaan mukaan. Tämän tapauksen sovittelimme lasten kanssa yhdessä käyttäen miniverson sovittelukortteja ja sovittelu peikkoa.

Maanantaina juhlimme tämän syksyn ekat synttärit, kun saatiin porukkaan 4-vuotias kaveri.
Tänä vuonna lapset saavat kortin lisäksi valita joko toivelaulun tai sadun muutamasta kirja vaihtoehdosta. Tällä kertaa synttärisankari valitsi toivelaulun, joka oli ”ihhahhaa…”🐴🐴🐴

Tiistaina ulkojumpassa ajeltiin autoilla ja huomioitiin hienosti kaksi liikennevaloa (vihreä ja punainen), vihreällä sai ajella, mutta punaisen valon kohdalla piti pysähtyä.
Oltiin myös apulaisia oravalle ja keräsimme hänelle ruokaa talvivarastoon…lopuksi laskimme monta ”tammenterhoa” pesässä oli.

Ruokapiirillä lähdimme ”sienimetsää”. Lasten tehtävänä oli kerätä sieniä ja viedä ne oikean väriselle alustalle. Ensin käytiin läpi minkä värisiä sieniä oli ja kun sienet olivat oikeilla alustoilla, niin laskimme monta sientä oli milläkin alustalla. Hienosti lapset osasivat laskea. Sinisiä sieniä oli peräti kymmenen. Lopuksi lapset kävivät ohjeen mukaan hakemassa sieniä tietyn määrän takaisin koriin, niin että lopuksi kaikki alustat olivat tyhjiä.
Tässä harjoiteltiin värejä, lajittelua värien mukaan, laskemista ja vuoron odottamamista. 
Iltapäivällä leikittiin myrkkysieni-peliä, jokainen sai vuorollaan poimia sieniä ja sitten laskettiin monta sientä ehti poimia ennen myrkkysientä. Harjoiteltiin vuoron odottamista ja laskemista.
Keskiviikkona juteltiin ilon ja surun tunteesta. Lapset saivat kuvien perusteella kertoa onko kyse kummasta tunteesta ja kuuntelimme muutamat laulut tunteista. Lopuksi lapsi sai valita hymy-tai surunaaman sen hetkisen tunteen perusteella ja laskimme kuinka monta tunnetta tuli. Iloisia tunteita oli enemmän.
Ruokapiirillä käytiin numeroita läpi ja tehtiin palapelisuora 1-10.
Perjantaina lajiteltiin jälleen värien mukaan ja laskettiin yhdessä monta oli milläkin väri alustalla.
Perjantaisin meillä on leluton ulkoilu ja nyt syyskuun alusta lähtien aina perjantaisin aikuinen leikittää lapsia. Syyskuussa Satumetsän aikuiset, lokakuussa Tähtimetsän aikuisten vuoro jne…
Tänään Esko piti Satu- ja Tähtimetsän sekä Peikonpesän lapsille aarteen etsintää…autonrenkaisiin sai käydä etsimässä metsästä/pihalta jotain luontoon liittyvää. Lopuksi tuoksuteltiin mm.märkää nurmea, mustaherukanlehtiä…


Muistakaa ensi viikon torstaina perheiden yhteinen aamupala sekä illan vanhempainilta.

Aurinkoista viikonloppua!